COPE tutkii osaavan työvoiman varmistamista sosiaali- ja terveydenhuollon murroksessa. Yksi keskeinen teema on digitaalisten palvelujen kehittäminen käyttäjälähtöisesti.
Miten tässä on muualla onnistuttu? Mitä voimme oppia muilta?
Pakkasimme matkalaukut ja lähdimme ottamaan asiasta selvää. Osallistuimme kansainväliseen terveydenhuollon tietojärjestelmäkongressiin huhtikuussa 2017 Manchesterissä. Järjestimme kongressissa työpajan, jossa pohdittiin digitalisaatiosta johtuvia muutoksia tarvittavassa osaamisessa, taidoissa ja rooleissa.
Vaaditaanko kansalaisilta jo kohta liikaa?
Työpaja kirvoitti paljon keskustelua ja aihetta pidettiin tärkeänä ja ajankohtaisena. Muutokset tulevat olemaan suuria ja haastavat nykyistä osaamista suuresti.
Työpajassa löytyi tärkeitä ja mielenkiintoisia uusia osaamistarpeita. Varsinkin kansalaiselle digitalisaatio tulee asettamaan paljon uusia haasteita ja se edellyttää heiltä uutta osaamista. Tulevaisuudessa kansalaiselta odotetaan yhä enemmän itseohjautuvuutta ja kykyä kriittisesti arvioida terveyteen liittyvää tietoa. Omien tietojen turvallinen käsittely ja jakaminen ovat myös todella tärkeitä asioita. Tarvitaan jatkuvaa oppimista ja kehittymistä digitaalisuuteen liittyvissä taidoissa ja tiedoissa.
Henkilöstön osaamisalueet muuttuvat
Pohdimme, selviääkö terveydenhuollon henkilöstö kaikesta, mitä heiltä tulevaisuudessa odotetaan. Yhä tärkeämpiä osaamisalueita ovat:
- Motivointi. Lääkärien ja sairaanhoitajien tulee kyetä motivoimaan ja ohjaamaan kansalaisia, jotta nämä pystyvät ottamaan vastuuta hoidostaan ja hyötymään uusista sovelluksista.
- Yhteistyö. Työ muuttuu kokoajan ja tekniikkaa tulee lisää. Ammattilaisten asema asiantuntijoina muuttuu enemmänkin yhteistyökumppanuudeksi.
- Havainnointi. Ammattilaisten tulee kyetä arvioimaan, mitkä potilaat hyötyvät tai ylipäätänsä pystyvät käyttämään uusia tekniikoita.
- Tulkintataito. Ammattilaiset tarvitsevat keinoälyn ja sovellusten tuottaman tiedon tulkintataitoja.
Paikalla kongressissa oli noin 800 terveydenhuollon tietojärjestelmätutkijaa ympärimaailmaa. Cope-hankkeesta mukana oli tutkijoita THL:stä, Aalto-yliopistosta ja Laurea-ammattikorkeakoulusta. Työpajan annista tullaan kirjoittamaan kansainvälinen artikkeli ja sen tuloksista tiedotetaan sitten lisää.
