Hyvät vastaanottajat 

Tässä saat ensimmäisen COPE:n uutiskirjeen. Kerromme muutamalla kirjeellä vuodessa, mitä hankkeelle kuuluu.

Hanke on nyt jo täydessä käynnissä. Tässä muutamia nostoja etenemisestä.

Ensimmäisiä artikkeleita ilmestynyt

Hallinto ja johtaminen –teemassa on Vuokko Niirasen artikkeli  Uudistuvat verkostot ja yhteistyörakenteet johtamisessa. Se ilmestyi Antti Syväjärven ja Ville Pietiläinen toimittamassa teoksessa (s. 297–318) Inhimillinen ja tehokas sosiaali- ja terveysjohtaminen (Tampereen yliopisto). Sen tärkeimmät viestit johtajille ja esimiehille ovat:

  1. Uudet organisaatiorakenteet ja uudistetut tehtävät edellyttävät usein myös uudenlaista johtamista ja johtamisosaamista.
  2. Hajautettu organisaatio ja verkostot ovat erilaisia johdettava kuin perinteinen keskitetty organisaatio.
  3. Myös johtajan verkostot uudistuvat ja muuttavat muotoaan.
  4. Moniammatillinen ja monialainen työyhteisö antaa tilaa erilaiselle osaamiselle – harva asia on yhden ammattiryhmän osaamisella ratkaistavissa.
  5. Tulevaisuuden johtaja voi tehdä liikkuvaa työtä samoin kuin työntelijätkin.
  6. Johtajan ei tarvitse olla paras työntekijä vaan hänen tehtävänsä on luoda edellytykset työntekijöiden osaamiselle.

Digitalisaatio-teemassa on Johanna Kaipion ym. artikkeli Usability problems do not heal by themselves: National survey on physicians’ experiences with EHRs in Finland. Artikkeli ilmestyi tammikuussa International Journal of Medical Informatics -lehdessä. Tutkimustulosten perusteella potilastietojärjestelmien käyttö ei vielä tue tai tehosta lääkärien rutiinitehtävien suorittamista tavoitellulla tavalla. Kehitystyö on tarpeen.

Timo Sinervo ja Liina-Kaisa Tynkkynen tarkastelivat artikkelissaan, mitä aiemmasta tutkimusta voidaan oppia sote-uudistuksesta ja valinnanvapaudesta. Kiinnostavaa tietoa on saatu myös moniammatillisen keskustelun hyödyntämisestä eettisessä ongelmanratkaisussa. Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijat pohtivat aihetta Eettisyys ja päätöksenteko -opintojaksollaan.
Lue Sinervon ja Tynkkysen artikkeli
Lue Laurea-ammattikorkeakoulun tiedote

Verkkosivut www.stncope.fi avautuneet

Sivuille on saatu jo kivasti sisältöä. Käy tutustumassa!

Strategisen tutkimuksen neuvosto on julkaissut sivullaan tilannekuvaraportin COPE:n teemoista.
Lue lisää tilannekuvaraportista

Kaikki kiinnostava asia ei raporttiin mahtunut. Siksi julkaisemme myös teemojen ja hankevetäjien hiukan laajempia esittelyjä nettiartikkeleina, kaksi on jo ilmestynyt, kolme vielä tulossa:

Kiitos myös blogi-sarjan rohkeasti aloittaneille:

Haluatko olla seuraava kirjoittaja? Ota yhteyttä.

Näkyvyyttä tapahtumissa

Olimme mukana myös Strategisen tutkimusneuvoston Rakkaudesta tieteeseen -tapahtumassa 14.2. Siellä Sari Kujalalla oli esitys ja posteri digitaalisuutta käsittelevässä osuudessa otsikolla Sähköiset sote-palvelut onnistuneesti käyttöön. Tapasimme tilaisuudessa myös useita hankkeestamme kiinnostuneita henkilöitä. Pistimme nimet mieleen.
Katso posteri ”Sähköiset palvelut onnistuneesti käyttöön”

Sairaanhoitajapäivillä 23.-24.3.2016 järjestämme yhdessä ODA-hankkeen kanssa digitalisaatioaiheisen työpajan perjantaina 24.3. Seuraavaksi meidät tapaa TERVE-SOS-tapahtumassa 4.-5.5.2017.

Tarkempia osahankkeiden kuulumisia seuraavassa kirjeessä. Seuraa kuulumisia nettisivuiltamme ja twitteristä @Stncope. Yhteystietoja ja tätä kirjettä saa ilman muuta jakaa yhteistyökumppaneille ja kollegoille.

Hyvää kevättä toivotellen

Kaarina Wilskman
Vuorovaikutusvastaava
Puh./tel. 029 524 7689
etunimi.sukunimi@thl.fi