Huolenpito potilaista ja asiakkaista on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten työn eettinen perusta. SOTE-uudistuksen keskeinen periaate on kansalaisten valinnanvapauden lisääntyminen, mikä haastaa ammattilaisten eettisen osaamisen monella tavalla. Ammattilaisten tulee osata tukea aitoa valinnanvapautta ja tunnistaa kokonaisvaltaiseen terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tarpeita sekä ennakoida ja arvioida palvelujärjestelmän mahdollisuuksia vastata tunnistettuihin tarpeisiin. Tämä edellyttää myös etiikan opetuksen uudistamista koulutuksessa.
Tutkimusten mukaan eettinen toiminta koostuu neljästä osatekijästä, joita ovat
- eettinen herkkyys eli kyky tunnistaa eettisiä jännitteitä ja ristiriitoja arkisessa työssä sekä kyky kuvitella eri toimintavaihtoehtojen seurauksia toisille ihmisille
- ongelmanratkaisu eli kyky ratkaista tunnistettu eettinen ongelma ammattialan arvoja ja eettisiä ohjeita soveltaen
- eettinen motivaatio eli halua asettaa eettiset arvot muiden arvojen tai motiivien edelle käytännön tilanteessa
- toimeenpanotaidot eli rohkeus ja sinnikkyys sekä käytännön taidot toimia eettisesti oikean vaihtoehdon mukaisesti hankalassakin tilanteessa
Perinteisesti opetuksessa on painotettu ammattialan eettisten ohjeiden tuntemista sekä eettisten arvojen omaksumista osana ammatti-identiteettiä. Vahva ammatti-identiteetti ei kuitenkaan yksinään riitä eettisen toiminnan perustaksi. Vaikuttava etiikan opetus pyrkii harjaannuttamaan kaikkia eettisen toiminnan osatekijöitä.
Tutkimusten mukaan keskustelut haastavista eettisistä ongelmista kehittävät ongelmanratkaisukykyä ja antavat valmiuksia eettiseen päätöksentekoon. Menetelmän vaikuttavuus perustuu siihen, että keskustelussa ongelmaan tulee esiin uusia kattavampia näkökulmia. Kunnon väittely myös laittaa ajattelun liikkeelle. Omakohtaisesti koettujen ongelmien työstäminen lisää halua toimia eettisesti ja kykyä perustella omia näkemyksiä päätöksentekotilanteissa.
Eettinen toiminta ja päätöksenteko on COPE-hankkeen koulutusinterventio, jossa pyritään edistämään opiskelijoiden kokonaisvaltaista eettistä osaamista käytännön ongelmanratkaisun avulla. Opiskelijat ratkovat työssään kohtaamia eettisiä ongelmia soveltaen niihin ammattieettisiä ohjeita, työyhteisön arvoja, lainsäädäntöä ja etiikan teorioita. Opetuksessa vuorottelevat lähiopetus ja verkkokeskustelut moniammatillisissa pienryhmissä. Interventio myös tuottaa tietoa ajankohtaisista eettisistä haasteista sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Koulutusinterventiot on toteutettu Laurea-ammattikorkeakoulussa ylemmässä ammattikorkeakoulututkinnoissa 2016-2017. Interventio-opetukseen osallistui Terveyden edistämisen koulutusohjelman opiskelijoita.